Αριστούχος στις Πανελλήνιες ετών 84 – Η απίστευτη περίπτωση του Δημήτρη Μουδατσάκη

Υπάρχει ένα αγαπημένο ρητό που λέει ότι “ποτέ δεν είναι αργά.” Τα όνειρα πρέπει να τα κυνηγάμε και ποτέ δεν είναι αργά για επιτυχία και επίτευξη διακαών πόθων. Μια τέτοια περίπτωση, ίσως μια από τις χαρακτηριστικότερες, είναι αυτή του Δημήτρη Μουδατσάκη, ο οποίος διέπρεψε ως αριστούχος στις Πανελλήνιες 2018.

Γεννημένος πριν από 84 χρόνια στο μικρό χωριό Σκοτεινό, ο Κρητικός Δημήτρης Μουδατσάκης βγήκε στο μεροκάματο από τη τρυφερή ηλικία των 10 ετών. Έμαθε τη τέχνη της βιβλιοδεσίας από τον θείο του, έκανε το στρατιωτικό του, κι άνοιξε τη δική του επιχείρηση. Από σπουδές είχε καταφέρει να τελειώσει μόλις και μετά βίας το Δημοτικό.

Το μεροκάματο έβγαινε με πολύ κόπο, ωστόσο κατάφερε να παντρευτεί, να μεγαλώσει και να σπουδάσει τρία παιδιά. Μάλιστα, το ένα παιδί έγινε γιατρός και τα άλλα δυο φιλόλογοι. Έγινε παππούς, βγήκε στη σύνταξη πριν 18 χρόνια.

Εκεί που κάποιος θα περίμενε ότι ο συνταξιούχος πλέον Δημήτρης θα απολάμβανε τη τυπική ζωή ενός συνταξιούχου, εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό του να εκπληρώσει τον διακαή του πόθο, να σπουδάσει. Τελείωσε το Γυμνάσιο, το Λύκειο, κι αποφάσισε να δώσει φέτος Πανελλήνιες. Σε ηλικία 84 ετών, ο Δημήτρης κατάφερε να περάσει ως αριστούχος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ήθελε να σπουδάσει από μικρός. Ωστόσο, οι ανάγκες της καθημερινότητάς του, κι αργότερα της οικογένειάς του, δε του άφηναν οικονομικά και χρονικά περιθώρια να εκπληρώσει το όνειρό του. Παρόλα αυτά, η αγάπη του για μάθηση ήταν άσβεστη. Κάθε Σαββατοκύριακο διάβαζε και από ένα βιβλίο. Η αγάπη του για τα βιβλία φαίνεται ξεκάθαρα από τη τεράστια βιβλιοθήκη που έχει ‘πλημμυρίσει’ από βιβλία κάθε λογής.

Όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, αποφοίτησε από το Νυχτερινό Λύκειο και κατάφερε να περάσει από τους πρώτους της τάξης του. Στις νεότερες γενιές δίνει μια πολύ σοφή και όμορφη συμβουλή. Τόνισε ότι η οικογένεια είναι πολύ σημαντική, όπως σημαντικό είναι να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Ποτέ δεν είναι αργά!