Παρόλο που η ελληνική οικονομία κρατάει τα θλιβερά προνόμια ως η Ευρωπαϊκή οικονομία με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, υπάρχει μεγάλη μερίδα εργοδοτών στην Ελλάδα που δυσκολεύονται να καλύψουν νευραλγικές κενές θέσεις στις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας διεθνούς έκθεσης της ManpowerGroup (2018), διαπιστώθηκε ότι έως και 6 στους 10 εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δυσκολεύονται να προσελκύσουν ταλέντα ώστε να καλύψουν σημαντικές κενές θέσεις στις εταιρείες τους. Μάλιστα, η ίδια έρευνα καταλήγει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον συνολικό αριθμό εργοδοτών που δυσκολεύονται στην εύρεση του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού. Αναλυτικότερα, η παγκόσμια κατάταξη σε αυτό τον αρνητικό τομέα διαμορφώνεται ως εξής: 1η θέση Ιαπωνία (89%), 2η θέση Ρουμανία (81%), 3η θέση Ταϊβάν (78%), 4η θέση Χονγκ Κονγκ (76%), 5η θέση Βουλγαρία (68%)…7η θέση Ελλάδα (61%). Στον αντίποδα, Κίνα (13%), Ηνωμένο Βασίλειο (17%), και Ιρλανδία (18%) είναι οι οικονομίες στις οποίες οι εργοδότες καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις νευραλγικές κενές θέσεις στις εταιρείες τους.

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα για το 2018 είναι τα εξής: Επαγγελματίες πωλητές, τεχνικοί, εξιδεικευμένοι τεχνίτες, επαγγελματίες υγείας, και οι εξιδεικευμένοι υπάλληλοι γραφείων. Όσον αφορά το εξωτερικό, οι top 3 δυσεύρετες ειδικότητες είναι οι εξής: Εξιδεικευμένοι τεχνίτες, επαγγελματίες πωλητές, και πτυχιούχοι μηχανικοί.

Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι, όσον αφορά την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο κενό εύρεσης ταλέντων, άρα υπάρχει και μεγάλη ζήτηση εργασίας. Φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σημαντικό είναι να διδάσκεται στα σχολεία ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός ώστε οι μαθητές του Λυκείου, αλλά και οι φοιτητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να ενημερώνονται σωστά για τις πραγματικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία. Με σωστή εκπαίδευση και γνώση του πραγματικού εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαττωθεί σημαντικά το brain drain που γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Το μέλλον κάθε οικονομίας βασίζεται στις νέες γενιές και είναι εμφανές ότι στην Ελλάδα είναι επιτακτικές ορθά επιμορφωτικές δράσεις για τον επαγγελματικό προσανατολισμό της νεολαίας!