Φαίνεται πως ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό βήμα γίνεται προς τη ‘νέα ψηφιακή εποχή’ της Ελλάδας. Πλέον, τεράστιοι τζίροι και πρωτοκλασάτες επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργούνται στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό. Ολοένα και περισσότερο η cyber-πραγματικότητα κερδίζει σημαντικό έδαφος έναντι των ‘πατροπαράδοτων’ τρόπων του επιχειρείν. Αυτή η παγκόσμια τάση, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν άφησε αδιάφορο τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας.

Ο Όμιλος ΟΤΕ γνωστοποίησε το τεράστιο επενδυτικό πλάνο με ορίζοντα τετραετίας και συνολικών επενδύσεων αξίας περίπου 2 δις ευρώ. Μέσω του περίφημου FTTH (Fiber to the Home), ο Όμιλος ΟΤΕ ευελπιστεί έως το 2022 να συνδέσει με οπτική ίνα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νοικοκυριά προσφέροντάς τους ‘διαστημικές’ ταχύτητες διαδικτυακής σύνδεσης που θα φτάνουν έως 1 Gbps.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου και CEO του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, η διαθεσιμότητα της συνδεσιμότητας σε δίκτυο οπτικής ίνας για τουλάχιστον 1 εκ. νοικοκυριά έως το 2022 αποτελεί στρατηγικό στόχο υψίστης σημασίας για τον Όμιλο ΟΤΕ. Έως τώρα, έχουν τοποθετηθεί πάνω από 43.000 χλμ οπτικής ίνας στα πλαίσια του προγράμματος COSMOTE Fiber παρέχοντας τη δυνατότητα σε πάνω από 2,5 εκ. νοικοκυριά να συνδέονται διαδικτυακά με ταχύτητες που φτάνουν τα 200 Mbps, κι άλλα 12.000 χλμ στο πλαίσιο του προγράμματος Rural Broadband. Επόμενως στόχος είναι η επίτευξη ταχυτήτων 1Gbps.

Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό μέσον για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όσο μεγαλύτερες οι διαδικτυακές ταχύτητες και όσο πιο σταθερό και προσβάσιμο το δίκτυο, τόσο ευνοϊκότερες οι συνθήκες για εκτόξευση της διαδικτυακής επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επικοινωνιών γενικότερα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2018, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκος Παππάς, εγκαινίασε την πρώτη FTTH σύνδεση ιδιώτη στο δίκτυο οπτικών ινών OTE. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του CEO του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, εκτιμάται ότι οι FTTH συνδέσεις θα φτάσουν τις 190.000 έως το 2019 και το 1 εκατομμύριο έως το 2022.

Φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και εισέρχεται δυναμικά στη νέα ψηφιακή εποχή!