Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από Ελληνικής πλευράς αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες 11-12 Ιουλίου. Τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδέψουν ο ΥΠΕΞ, κ. Νίκος Κοτζιάς, και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιλύσει ή έστω να στρέψει όσο το δυνατόν υπέρ της δυο σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Το πρώτο είναι η πρόσκληση της ΠΓΔΜ στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, “έπαιξε τα ρέστα του” με τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ιστορία θα δείξει εάν αυτή η συμφωνία θα αποδειχθεί “Πύρρειος Νίκη” για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά από έντονες πιέσεις, κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η Ελληνική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να επισπεύσει και να τροχοδρομήσει στη τελική ευθεία το Σκοπιανό ζήτημα που “λίμναζε” μια 20ετία και το οποίο αποτελούσε τη βάση του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Καθησυχαστικός φάνηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εγκριθεί ολοκληρωτικά μόνο και εφόσον η ΠΓΔΜ τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της όπως αυτές ορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναμένεται να υπάρξει συνάντηση Ζάεφ και Τσίπρα.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα που θα προσπαθήσει να επιλύσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι η αδικαιολόγητη κράτηση των δυό Ελλήνων στρατιωτικών σε Τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, καθώς και η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ενοχλημένη η Αθήνα από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στα Ελληνο-Τουρκικά, δεν απέστειλε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στην εορταστική εκδήλωση της επανεκλογής του Ερντογάν. Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται ο κ. Τσίπρας να δηλώσει την έντονη ενόχληση της Ελλάδας και να ζητήσει από τη συμμαχία να παρθούν δραστικά μέτρα για την επίλυση των δυο αυτών σημαντικών για τα ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα ζητημάτων. Αναμένεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός να συναντηθεί και κατ’ ιδίαν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.