Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ένα από τα θερμότερα της Ευρώπης. Πολλές χρονιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο υδράργυρος έχει καταφέρει να ξεπεράσει κατά πολύ τους 40o C και ο καύσωνας γίνεται καλοκαιρινή συνήθεια για τους περισσότερους από μας. Η δυσφορία κατά τις μέρες του καύσωνα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις μεγάλες πόλεις όπου το μπετόν, το γυαλί, τα καυσαέρια, δημιουργούν ένα επικίνδυνο “κοκτέιλ” που γίνεται ακόμα πιο τοξικό για την υγεία λόγως της έλλειψης δέντρων και πάρκων εντός του αστικού ιστού.

Όπως είναι φυσικό, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το δροσερό νεράκι φαντάζει σα μια δροσερή όαση στην “κόλαση” της πόλης που “φλέγεται” από τις υψηλές θερμοκρασίες. Δυστυχώς, το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), κατόπιν μεγάλης έρευνας που έκανε, έφτασε στο συμπέρασμα ότι το 1 στα 10 εμφιαλωμένα νερά που πωλούνται στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κυρίως λόγω προβληματικών συνθηκών διανομής και αποθήκευσης. Πόσες και πόσες φορές, για παράδειγμα, δεν έχουμε δει σε σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δυστυχώς, τα στοιχεία της έρευνας του ΠΑΚΟΕ έρχονται να ενισχύσουν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν για λογαριασμό του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, καθώς και των Πανεπιστημίων Πατρών και Θράκης. Συνδυαστικά, διαπιστώθηκε ότι σε μεγάλο αριθμό μπουκαλιών με εμφιαλωμένο νερό που πωλούνται στην Ελλάδα βρέθηκαν κολοβακτηρίδια, ψευτομονάδες, διάφοροι άλλοι λοιμώδεις μικρο-οργανισμοί, μικροπλαστικά σωματίδια, κλπ. Όλα αυτά, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στο ουροποιητικό και αναπνευστικό σύστημα, γαστρεντερίτιδες, και διάφορες άλλες οξείες ή χρόνιες παθήσεις.

Ο ΕΦΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού τα οποία είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, σε υψηλές θερμοκρασίες, ή αν το πλαστικό μπουκάλι φαίνεται καθαρά αλλοιωμένο, σαν να έχει δηλαδή παραμορφωθεί από τη ζέστη. Μεγάλη προσοχή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, κτλ.