Το σημερινό Eurogroup ‘κληρώνει’ 6 δις ευρώ για την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα από τις 23/04/2010, την αποφράδα ημέρα του τηλεοπτικού show στο Καστελόριζο που έστησε ο Γ. Παπανδρέου αναγγέλοντας την αναγκαιότητα της χώρας να μπει υπό την ‘προστασία’ του ΔΝΤ, η Ελληνική οικονομία βιώνει την χειρότερη μεταπολεμική περίοδό της.

Ζήσαμε στιγμές μαρτυρικές με εκτόξευση της ανεργίας, μαζικές απολύσεις, capital controls, την καταπόντιση στο ναδίρ της διεθνούς φήμης της Ελλάδας, τον ‘στραγγαλισμό’ της ευημερίας και ελπίδας εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων. Από το περίφημο “λεφτά υπάρχουν” φτάσαμε μια ανάσα μόλις από το Grexit.

Πλέον, ύστερα από 8 ‘πέτρινα’ χρόνια, φαίνεται ότι σταδιακά η ελληνική οικονομία, χάρις στις άπειρες θυσίες του ελληνικού λαού, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Απέχουμε βεβαίως ‘έτη φωτός’ από το να πούμε ότι ζούμε σε συνθήκες ευημερίας, ωστόσο, τουλάχιστον, το ‘τραινάκι του τρόμου’ σταμάτησε την ελεύθερη πτώση προς την ‘άβυσσο’, ευθυγραμμίστηκε, και ξεκίνησε δειλά δειλά την ανοδική πορεία. Το φετινό καλοκαίρι είναι ιστορικό, καθώς επισήμως βγαίνουμε από την εποχή των Μνημονίων και μπαίνουμε σε μια πιο χαλαρή, από πλευράς εξωτερικών πιέσεων, εποχή περιορισμένης εποπτείας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι για να δείξουν την ευχαρίστησή τους για το ‘κακό παιδί’ που εν τέλει υπάκουσε στις εντολές και τα θέλω τους, ενδέχεται να αποφασίσουν στο τωρινό Eurogroup να δώσουν ένα έξτρα bonus 6 δις ευρώ που αφορούν κυρίως τις υπερ-αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και άλλων ευρωπαϊκών εθνικών τραπεζών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ευελπιστεί σε σταδιακή προώθηση αυτών των 6δις ευρώ προς την ελληνική οικονομία σε λογικά 4 ισόποσες ετήσιες δόσεις (1,5 δις ευρώ εκάστη) μεταξύ 2019-2022. Επίσης, ενδέχεται να μειωθεί το επιτόκιο από το δάνειο που πήρε η Ελληνική Κυβέρνηση το 2012 κι έτσι η ελληνική οικονομία να βγαίνει κερδισμένη κατά περίπου 270 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πλέον, όλοι μας, λίγο έως πολύ, ζήσαμε την ασχήμια της Μνημονιακής περιόδου. Ας ελπίσουμε ότι σαν χώρα, σαν κράτος, σαν κοινωνία, μάθαμε από τα λάθη μας, γίναμε πιο ώριμοι, και ότι αυτή η περίοδος σύντομα θα αποτελέσει μακρινή, άσχημη ανάμνηση!