Τα τελευταία οκτώ χρόνια η ελληνική οικονομία πέρασε την χειρότερη μεταπολεμική φάση της. Τα ‘πέτρινα’ χρόνια των Μνημονίων, της πλήρους επενδυτικής απαξίωσης που γνώρισε η ελληνική οικονομία, του προβληματικού και ασταθούς εργασιακού περιβάλλοντος, των υψηλότερων ποσοστών ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησαν συνδυαστικά στον ‘στραγγαλισμό’ της ελπίδας και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στις πιο κραταιές οικονομίες των βόρειων κρατών της Ευρώπης, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, κλπ.

Κυρίως δε η φυγή νέων ανθρώπων με πανεπιστημιακές γνώσεις, φαινόμενο γνωστό και ως brain drain, αποτέλεσε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Με οικονομική ανάπτυξη στο ναδίρ και με σοβαρή έλλειψη από ταλαντούχα μυαλά, το μέλλον της χώρας φάνταζε μαύρο και ιδιαιτέρως απαισιόδοξο.

Ωστόσο, κάτι το πείσμα του Έλληνα, κάτι οι διεθνείς συγκυρίες, κάτι η στροφή της Κυβέρνησης σε πιο συμβιβαστικά μονοπάτια με τους οικονομικούς εταίρους, το θαύμα έγινε, και το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται ‘φως στο τούνελ’.

Μάλιστα, παρά τις ιδιαίτερες αντιξοότητες στο ελληνικό εργασιακό περιβάλλον, πρόσφατη έρευνα της Adecco έδειξε σημαντική μείωση στις τάσεις του brain drain ύστερα από τέσσερα χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2017 το ποσοστό των νέων που έβλεπε σοβαρά τη φυγή προς το εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας έφτανε το 33%, ενώ το 2018 αυτό το ποσοστό έπεσε στο 22%.

Βεβαίως, και οι συνθήκες στο εξωτερικό έχουν χειροτερέψει συγκριτικά με πέρυσι, και ακόμη περισσότερο συγκριτικά με τα τελευταία 8 χρόνια. Υπάρχει έξαρση της ακροδεξιάς στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, η απορρόφηση του ξένου εργατικού δυναμικού έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ λόγω των τεράστιων ροών μεταναστών και προσφύγων, έχει δημιουργηθεί έντονο αίσθημα ξενοφοβίας.

Χάρις στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, οι νέοι και νέες της Ελλάδας γνωρίζουν ότι πλέον οι καταστάσεις στο εξωτερικό έχουν δυσκολέψει σημαντικά, οπότε ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό αποφασίζει να δοκιμάσει την εργασιακή τύχη του στην Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική αύξηση δημιουργίας καινοτόμων start up εταιρειών, αλλά και σε σημαντική τόνωση των εξαγωγών της Ελλάδας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!